Treceți la conținutul principal

De ce sunt unii concetățeni împotriva NATO și UE?

(opinii personale)

Aud multe voci care se exprimă vehement împotriva NATO și UE. Iar aici nu mă refer la cei care exprimă anumite nemulțumiri și dezamăgiri inerente, cele mai multe în scop constructiv... căci să fim sinceri, nimeni și nimic nu e perfect în lumea asta contemporană... Mă gândesc la cei care acuză brutal aceste entități pentru tot răul care se manifestă în România, rău pe care îl suportăm noi, cetățenii onești... cu prisosință.

Îmi amintesc verva și entuziasmul popular de prin 2004, respectiv 2007, când majoritatea covârșitoare a populației se manifesta Pro-NATO și Pro-UE... mai ceva ca-n occident. Ce s-a schimbat de atunci?

Dacă cei care atribuie întreaga vină celor două entități internaționale pentru situația dezastruoasă în care a ajuns România (în special după aderare) ar avea dreptate, asta ar însemna că lucrurile ar fi trebuit să stea cam la fel și în Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Ungaria, Croația, precum și în țările baltice (ca să nu le enumăr pe toate celelalte 29). Logic, nu? Că doar n-o fi România mai cu moț?! Ori se pare că lucrurile stau diferit. De ce? Pentru că statele enumerate mai sus nu au bagatelizat „interesul național”, au negociat responsabil și abil aderarea, au căscat ochii la alegeri, și-au pus patrioți la guvernare, și-au trimis patrioți în structurile respective să le reprezinte interesele, au obligat, prin atitudine și mentalitate, clasa politică să se ridice la nivelul misiunii încredințate.

Ce s-a întâmplat la noi? Totul pe dos... iar metehnele din România democrată s-au (re)adaptat și (re)orientat...

Am trimis la negociere incompetenți (care nu au prezentat poporului sau măcar Parlamentului realitatea), procesul și condițiile de aderare au fost ascunse societății românești (am aflat multe odată cu trecerea anilor și încă nu știm totul), clasa politică „post-decembristă” iresponsabilă nu s-a implicat în controlul activităților (fiind preocupată de înavuțire), iar structurile de informații au tăcut mâlc sau n-au fost luate în seamă... ori poate s-au și implicat (?) Ba mai mult, precum cireașa pe tort, am trimis ca reprezentanți în aceste organisme fie personaje nepotrivite (unele ciudat-ridicole: becali, ebe etc.), fie indivizi obedienți și cu apucături de trădători (cioloși, rareși, siegfrizi, macovei etc.).

Bâlbele din justiție, afaceri interne, concurență, finanțe, industrie, agricultură, apărare, mediu ș.a.m.d., dincolo de anumite „presiuni” externe, mai mult sau mai puțin justificate, au ținut tot de cozile de topor autohtone, care pentru a se disculpa, au arătat cu nemernicie spre vest („nu noi... noi vrem, dar nu ne lasă de la Bruxelles”)... iar estul și-a frecat mâinile cu satisfacție. Tuturor le-am „servit” o lecție utilă despre cum poate fi dominată o țară doar prin vrajbă, manipulare, șpagă și corupție. În acest context trist pentru România și români și-au dat mâna „investitorii” din toate zările, unii chiar „înfrățiți” din est și din vest, care tot cu sprijin intern, ne-au dat cu o mână și ne-au luat cu două... sau poate cu 3-4?

Privatizări și retrocedări, tunuri și țepe, scandaluri și circ, licitații trucate și contestații parșive, combinații și combinatori, arestări publice și procese ciudate, dezbinare și miștocăreală, nimic nu a lipsit din peisajul mioritic „capitalist și democratic”... poate doar rigoarea euro-atlantică, dreptatea, făptașii condamnați și recuperarea prejudiciilor... din păcate la această realitate au mai pus umărul și unele sincope, abuzuri și interese externe meschine, care au fost amplificate și folosite tot de troglodiții neamului.

Ce ne-a lipsit?

Ne-au lipsit capacitatea și abilitatea de a absorbi în mod inteligent fondurile financiare internaționale în proiecte utile.

Ne-a lipsit, de asemenea, voința de a ne valorifica forța de muncă autohtonă în folosul României.

Ne-a lipsit puterea de a le cere socoteală trepădușilor (care ne-au prostit cu promisiuni... pe banii noștri!!) și de a ne uni împotriva lor.

Ne-a lipsit dorința, viziunea și consecvența de a face o Românie cu care cetățenii ei să se mândrească în Europa și în lumea largă (căci prea des și prea repede ne schimbăm „aliații”).

Ne-au lipsit instituții eficiente și angajați competenți.

Ne-a lipsit justiția.

Ne-a lipsit mass media echilibrată. Ne-au lipsit jurnaliști cu caracter.

Ne-a lipsit o societate civilă puternică, unită și motivată.

Ne-a lipsit spiritul de Luptă, Unitatea și Priceperea (LUP) pentru a face o țară ca afară.

Iar pentru toate aceste neîmpliniri naționale, vinovații sunt printre noi. Cei din afară au exploatat, de regulă, metehnele românilor.

Degeaba încearcă unii să arate către alții. Noi îi știm bine și cu voința poporului își pot găsi locul meritat. Dar pentru asta trebuie îndepărtați de la „butoane”... aici în România, în 2024!!

E vremea să Luptăm Uniți pentru Prosperitate (LUP)!

 

Edmond MILEA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre parteneriat, încredere și respect - un punct de vedere

Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, Proiectul LUP nu este pentru membri fondatori și liderii vremelnici, ci se adresează celor care nu se simt reprezentați de clasa politică de după 1990, dar mai ales de acea parte a acesteia care a pervertit conceptul de politică și calitatea de politician. Proiectul LUP se adresează cetățenilor onești care domină societatea românească, inclusiv celor care se afirmă serios, responsabil și pe alte meleaguri ale mapamondului, pentru a-i scoate la luptă pe profesioniștii patrioți, corecți și cinstiți, neșantajabili, capabili să schimbe cursul dubios și nesigur al țării, să stopeze politicile publice antinaționale și inumane din ultima vreme. Trăim vremuri grele, accentuate de incompetența și indiferența guvernanților. Sunt vremuri complexe, pe timpul cărora decizia trebuie luată în România de oameni cu caracter, de patrioți adevărați, în respect față de contribuabili, în respect față de cei care au făcut permanent sacrificii și s-au ales ...

Gânduri (triste) la sfârșit de an

Mai e puțin și trece... anul 2022, căci despre el e vorba... dar și despre noi, oamenii simpli și onești... Toate trec... sau aproape toate... unele mai devreme, altele mai târziu. Așa cum a venit, s-a dezvoltat și a dispărut pandemia, așa cum au venit, s-au rostogolit și au fost uitate promisiunile populist-politicianiste, așa cum a început și s-a accentuat criza energetică, care a declanșat la rândul ei criza economică, așa cum ne-am trezit cu un război la frontieră. De unele am și uitat, pe altele le ducem cu noi și-n 2023, dacă nu cumva mai mult. Cu ce rămânem din 2022? Cu același gust amar (spre scârbă). Cu facturi umflate, cu prețuri exagerate, cu sărăcie acută, cu peste șase milioane de pribegi, cu încercări disperate de a fi atrași într-un război, cu „ușa Schengen” trântită în nas, cu o Uniune europeană neputincioasă, cu un haos generalizat din care se pricopsesc hrăpăreții, bolșevicii neo-marxiști și populiștii... fără instituții puternice care să guverneze și să adm...

La cumpăna anilor

Românce și români, Încheiem un alt an greu, așa cum au fost de altfel toți ultimii 33. Un alt an de sacrificii. Un alt an trăit în minciună, un alt an cu promisiuni neonorate, un alt an de sfidare și batjocură pentru cetățenii onești. Un alt an de ciorovăială politică ieftină și fără finalitate. Un an în care, din incompetența clasei politice actuale, ne-am pricopsit cu crize interminabile și tot mai greu de suportat. Un an în care ne-am trezit după o pandemie fabricată, cu o criză energetică fără precedent, cu o criză economică sufocantă și cu un război amenințător la frontieră. Un an în care veniturile reale, nivelul de trai al majorității românilor a scăzut dramatic. Un alt an rușinos pentru partidele politice parlamentare, un an umilitor pentru cetățeni, un alt an al trădării intereselor României. Anul 2022 va rămâne în istoria țării, ca anul eșecului național, anul umilinței interne și batjocurii internaționale a cetățenilor români, a incapacității partidelor politice parlamen...